Семена от магазина Жанна
ул.Карла Маркса, 69 Херсонская область, с.Великие Копани
Бризовая, 60а Одесская область, г. Одесса,
+38 (066) 317 69 53 +38 (068) 220 10 29
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин
Оформлення замовлення на сайті цілодобово
Приймаємо замовлення за телефонами:
Пн-Сб: 8:00 - 16:00 Нд: вихідний
(066)317 69 53 (068)220 10 29
Зворотній дзвінок
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин

Необхідне підживлення на всіх етапах вирощування моркви і буряка

Необхідне підживлення на всіх етапах вирощування моркви і буряка

Що відрізняє підгодівлю коренеплодів від підгодівлі інших сільськогосподарських культур? Ці культури демонструють значний приріст вегетативної маси що супроводжується дуже потужним поглинанням елементів живлення з грунту. Отже, для оптимального розкриття генетичного потенціалу та отримання гідних врожаїв варто серйозно задуматися не тільки про те, чим підгодувати буряк і моркву, а й як допомогти цим культурам засвоїти таку підгодівлю в максимальних обсягах.

Що стосується основних добрив, то різні етапи зростання коренеплодів вимагають різних елементів живлення.

На ранніх стадіях вегетації визначальним макроелементом є фосфор, який відповідає за все енергетичні процеси.

Час активного росту бадилля вимагає внесення азотних добрив.

А ось в період наливу коренеплодів на передній план висувається калій. Без нього формування правильних коренеплодів практично недосяжно. Фосфор на цій стадії допоможе підняти зміст сухих речовин і вуглеводів. А ось надлишок азоту небезпечний, оскільки його внесення загрожує зниженням якості врожаю і погіршенням лежкости продукції.

Зазвичай основна підгодівля вноситься восени, під зяблеву оранку, сучасні технології також передбачають внесення рідких NPK в рядок при посіві. Такий спосіб внесення дає відмінний ефект, оскільки елементи живлення відразу потрапляють в принасінневу зону і представлені в легкозасвоюваній формі.

І не варто забувати, що перегодовані рослини схильні до накопичення зовсім не потрібних їм нітратів.

7 головних мікроелементів для підгодівлі коренеплодів:

• Бор В.

• Залізо Fe.

• Марганець Mn.

• Магній Mg.

• Цинк Zn.

• Мідь Cu.

• Молібден Мо

Добрива в яких міститися ці мікроелементи- Forcral combi, Fruitbooster + FOLCROP Titan, FOLCROP GOLDEN 10-14-4

Основні причини дрібноплідних моркви і буряка

Культурам необхідний глибоко пухкий живильний ґрунт, повітро-водопроникний. Наявність в грунті дрібного щебеню, каміння, кореневищ і інших включень викликає викривлення і подрібнення моркви і буряка.

Коренеплодів не будуть плодоносити на закислених грунтах. Тому за рік до посіву культури виділену ділянку грунту розкисляють внесенням перегною.

Важливо. Ні в якому разі не можна використовувати для підгодівлі свіжий гній! Смакові якості грунту від нього погіршуються, а точка росту піддається припіканню.

На користь піде гній перепрілий. Головне, не переборщити, адже надлишок добрив органічного характеру посприяє зростанню бадилля, але не самого плоду. Грунт під коренеплодами повинний бути нейтральним з нульовою кислотністю в межах рН = 6-7.

Потворні, гіллясті, що лопнули коренеплоди і дрібні коренеплоди виходять при неякісної підготовці грунту, весняному передпосівному розкисленні грунту, використанню добрив, що містять хлор, при надлишку азотних добрив, загущених посівах.

Для прокльовування і сходів сіянцям вистачає того запасу поживних речовин, що міститься в насінні. Але як тільки зелені листочки з'явилися над поверхнею землі, запускається процес фотосинтезу, рослина починає видобувати необхідне для зростання харчування з землі. І якщо грунт бідний макро- і мікроелементами, то коренеплодам важко наростити бадилля, сформувати нормальний коренеплід. Проблеми позначаються вже на ранніх етапах розвитку.

Молодим рослинам на початку сезону в першу чергу потрібно наростити густу соковиту надземну зелень: всі обмінні процеси відбуваються в бадиллі. Головний будівельний елемент в цей час - азот. Його дефіцит проявляється слабким розвитком сходів.

На час формування плоду потрібні калій, фосфор. Дефіцит позначиться на низьких смакових якостях, в товарному вигляді, термін зберігання. Але це виявиться потім, коли коренеплоди виймуть з землі. А поки видно тільки бадилля, можна визначити, що потрібно підживлення. Бліда зелень набуває сіруватого відтінку, краї обгорають, і це не від яскравого сонця, а від нестачі калію. Фіолетово-бурі прожилки і плями, скручування листя - морквина вимагає фосфору.

Про те, що моркві не вистачило марганцю, бору, барію, йоду, магнію і цілого набору інших мікроелементів, невдалий овочівник дізнається, коли спробує урожай: млява несолодка плоть - на смак, плямисті кострубаті дрібні коренеплоди - на око. А в погребі такі плоди не дотягнуть навіть до новорічних свят. Говорити про користь подібного врожаю для здоров'я людини взагалі не доводиться.

Правила внесення добрив

Головне правило - норма. Стара побита мудрість, що закликає краще недодати, ніж передозувати, актуальна для всіх видів підгодівлі, але особливо для мінеральних.

Перша підгодівля моркви після сходів, і добриво грунту в період формування коренеплодів в графіку регулярних робіт займають особливе місце.

При посіві моркви і буряка

Всипаючи гранули мінерального підживлення безпосередньо перед посівом, їх змішують з грунтом, щоб насіння не стикалися з добривом - можливі опіки. Краще внести мінеральні комплекси при підготовці - за 15-20 днів до посіву, а безпосередньо при закладенні насіння використовувати органіку.

Мінеральні підживлення

Комплексні препарати містять всі 3 або 2 необхідних макроелементів, плюс супутні мікроелементи, необхідні для підгодівлі моркви навесні і пізніше, коли починає формуватися коренеплід. Вибираючи засіб внесення під посів, беруть або збалансований склад, або вносять окремими компонентами.

При підготовці грядок

На цьому етапі важливо пам'ятати, що органіка вноситься тільки перепрівшою, тобто та, що визрівала не менше року. Не варто розраховувати, що восени можна вкопати свіжий гній або пташиний послід, який до весни буде в потрібній кондиції. Це помилка призведе до загибелі посівів, так як перепрівання - процес високих температур - взимку не відбувається. Грунт, в який вносили свіжу органіку, готовий до прийняти насіння коренеплодів тільки через рік після добрива.

Мінеральні комплекси при підготовці грядок за 2-3 тижні до посіву і в процесі вирощування:

Як тільки з'явилися сіянці, можна проводити першу підгодівлю, одна з перших процедур, що забезпечують достатню кількість необхідного для набору зеленої маси азоту Комплексне NPK Добриво Meristem 20-20-20, Комплексне добриво Мастер 20-20-20; 18-18-18, Комплексне добриво FertiNova 19-19-19.

Чим старше овочева рослина, тим менше азоту йому потрібно, тому інші підгодівлі - фосфорно-калійні і повний набір мікроелементів.

Збірна підгодівля для поливу по сходам або полив через крапельне зрошення Добриво Нітрат калію 13-0-46, YaraTera Krista MKP (Монокалійфосфат 0-52-34), Кристалоном коричневий (YaraTera KRISTALON 3-11-38), YaraTera KRISTALON 6-12- 36; по листу Кафом Калій, Кафом Цинк-Марганець, Кафом Калій-Магній, Атланте, Біостимулятор Maxicrop екстра, Плантафол).

 


Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!