Семена от магазина Жанна
ул.Карла Маркса, 69 Херсонская область, с.Великие Копани
Бризовая, 60а Одесская область, г. Одесса,
+38 (066) 317 69 53 +38 (068) 220 10 29
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин
Оформлення замовлення на сайті цілодобово
Приймаємо замовлення за телефонами:
Пн-Сб: 8:00 - 16:00 Нд: вихідний
(066)317 69 53 (068)220 10 29
Зворотній дзвінок
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин

Як визначити дефіцит або надлишок харчування на овочевих культурах?

Як визначити дефіцит або надлишок харчування на овочевих культурах?

Неминучим наслідком будь-якого дефіциту харчування є зниження врожаю і харчової цінності овочевої продукції. Крім того, неповноцінне харчування послаблює рослини, підриває їх імунітет і здатність протистояти грибним і бактеріальним інфекціям. Тому за хворобами обміну зазвичай слідують інфекції і нашестя шкідників. Дефіцити харчування мають занадто серйозні наслідки, щоб з ними можна було миритися. Їх потрібно вчасно розпізнавати і усувати.
Занадто великий вміст мінералів в грунті так само шкідливо для рослини, як і їх дефіцит. Зазвичай така ситуація складається в разі перегодовування добривами і перенасичення грунту. Недотримання дозування добрив, порушення терміну і частоти внесення підгодівлі - все це і призводить до зайвого вмісту мінералів.
Так як всі елементи живлення є незамінними, брак одного елемента не можна компенсувати надлишком інших. Потрібно виявити нестачу речовин і усунути їх дефіцит. Візуальну діагностику полегшують ті обставини, що всі поживні речовини з їхньої поведінки в рослині можна розділити на 2 групи.

1.Легко реутілізіруемие елементи живлення. До них відносяться азот, фосфор, калій і магній. Коли їх не вистачає, вони перетікають зі старих (нижніх) листя до точки росту, в молоде листя, в квіткові кисті і плоди. Тому специфічні ознаки дефіциту азоту, фосфору, калію і магнію найяскравіше проявляються на старих листках: на нижніх ярусах огіркових і томатних батогів, на зовнішніх листках моркви, буряка та інших коренеплодів, на обгорткових листях капусти і т.д.

Дефіцит і надлишок азоту:


З трійки NPK, азот по праву вважається головним елементом. При нестачі азоту рослини низькорослі, у них тонкі і жорсткі стебла, «стислий» габітус. Листя поступово жовтіють, причому рівномірно змінюється забарвлення всього листа, як між жилками, так і самих жилок. На початкових стадіях листя світло-зелені, при помірному дефіциті - жовтувато-зелені, при сильному - жовтіє все рослина. Щоб рости, рослини перекачують азот до точки росту. Тому на старих (нижніх) листках зміну забарвлення виражено сильніше, ніж поблизу верхівкової бруньки. При хронічній азотної недостатності листя дрібні, верхні листки відходять від стебла під гострим кутом. Перехід до цвітіння прискорений, проте мало квіток і вони дрібні. Рослини часто скидають квітки і зав'язі. Плодів мало і вони дрібні й несмачні. Голодування рослин, коли їм бракує всіх основних поживних речовин, візуально найчастіше проявляється як дефіцит азоту. Огірок: при нестачі азоту плоди набувають характерну форму «гачка» - біля плодоніжки плід має нормальний розмір, а до квіткового кінця він звужується і загинається. Кукурудза: голий, вільний від зерен дистальний кінець качана. Качан капусти: «голінасті» качани (качани з довгою ніжкою).
Заповнити недолік азоту допоможе Яраміла Комплекс, Micro NP (азот-фосфорне добриво), гранули Активін, Плантафол (Plantafol)
Занадто велика кількість азоту призводить до бурхливого нарощування зеленої маси на шкоду цвітінню і плодоношенню. Крім того, передозування азоту в поєднанні із зайвою поливом значно закисляє грунт, що в свою чергу провокує утворення кореневих гнилей.

Дефіцит і надлишок фосфору:


Фосфор - елемент плодоношення і енергії. Як і при дефіциті азоту, при нестачі фосфору рослини низькорослі, з тонким стеблом; симптоми голодування сильніше виражені на старих листках, менше - на молодих. Але на цьому схожість закінчується. Якщо універсальним ознакою браку азоту є жовтизна, то при нестачі фосфору листя тьмяно-зелені або залишаються зеленими, але набувають фіолетового, червоно-фіолетовий, ліловий або бронзовий відтінки, які особливо помітні з нижнього боку листових пластинок. Якщо при дефіциті азоту перехід до цвітіння прискорений, то при нестачі фосфору він затримується. Плоди зав'язуються погано, період їх дозрівання подовжується; при хронічному дефіциті помідори, перець, квасоля не встигають дозрівати до кінця вегетації.
Заповнити недолік фосфору допоможе Яраміла кропкер, Micro NP (азот-фосфорне добриво), моноамонійфосфат Nova Map, Плантафол (Plantafol), Фосфорно-калійне добриво MKP 0-52-34Добриво Solum PK, Атланте плюсФосфорне добриво BiesterSol Alphas 11-49-6 TEAcid MPK 00-60-20
Надмірна кількість фосфору перешкоджає засвоєнню азоту, заліза і цинку, внаслідок чого розвиваються симптоми, характерні для дефіциту цих елементів.

Дефіцит і надлишок калію:


Калій - елемент здоров'я. Калій зміцнює тканини, визначає стійкість рослин до несприятливих умов і інфекційних захворювань. Вже на початкових стадіях дефіциту у городніх культур знижується імунітет, і вони стають сприйнятливими до інфекцій. Калій забезпечує кореневі виділення вуглеводів і відповідає за мікорізообразованіе. Початкові стадії дефіциту калію візуально проявляються тільки в зниженні темпів зростання, і їх важко діагностувати. Але у таких рослин підвищена чутливість до заморозків. При помірному дефіциті найхарактернішою ознакою є крайової опік - побуріння і засихання кінчиків і країв листя. На листі часто з'являються білі крапки. Симптоми виражені сильніше на старому листі. У періоди бурхливого зростання нестача калію проявляється також на наймолодших листках у вигляді морщинистости листя поблизу точки зростання. Її слід відрізняти від горбкуват, або бородавчаста, яка є ознакою дефіциту кальцію. При сильному дефіциті калію листя грубі, з рваними краями і дірками на листових пластинках. Брак калію позначається на якості плодів, вони не ароматні і несмачні. Збільшується частка плодів неправильної форми. Плоди схильні до загнивання. Огірок: плоди мають грушоподібної форми - вузькі з боку плодоніжки, а на квітковому кінці роздуті, як куля. Кукурудза: дрібні, недорозвинені зерна на дистальному кінці качана, через що качани мають загострені кінці. Томати: в дозрілих плодах середина залишається білою, що добре видно на вертикальному розрізі. При важкому дефіциті в білій тканині виникають жорсткі тяжі. Горох: дрібні стручки, порожні з боку прикріплення до стебла. Дефіцит калію часто виникає після сильних злив, так як калій легко вимивається з листя. У картоплі, томатів та інших пасльонових підвищена потреба в калії. Цим культурам іноді потрібно додаткове внесення калію. Надлишок азоту в аммонийной формі перешкоджає поглинанню калію.
Заповнити недолік калію допоможе Нітрат калію, Сульфат Калію, Фосфорно-калійне добриво MKP 0-52-34, Атланте плюс, Кафом Калій, Фолькроп Камін, Folcrop Sweet, Folcrop K35 (Фолькроп К35), Біостимулятор Світ, Кафом Калій-Магній, Плантафол (Plantafol)Foscrop KДобриво Solum PK
Якщо в грунті спостерігається занадто великий вміст калію, рослина перестає засвоювати магній. Виникає уповільнення розвитку рослини, листя набувають блідо-зелений колір, по контуру листа виникає опік.

Дефіцит і надлишок магнію:


Магній - елемент, що дає рослинам зелений колір У центрі кожної молекули зеленого пігменту хлорофілу, варто магній. Хлорофіл здійснює фотосинтез, а яскравий зелений колір листя свідчить про благополуччя рослини. Зелень листя говорить про те, що всі обмінні процеси, що забезпечують утворення хлорофілу і фотосинтез, протікають нормально, а значить, повним ходом йде зростання і формування врожаю. Ознаки дефіциту потрібно шукати на старих листках. На ранніх стадіях спостерігається деяке прояснення тканин між зеленими жилками нижнього листя. При помірному дефіциті на нижніх листках з'являється мозаїка жовтих або оранжевих плям між жилками, але самі жилки залишаються зеленими. Якщо не усунути дефіцит, то починається відмирання тканини листових пластинок: в центрі жовтих плям з'являються бурі області некрозу (загиблої тканини). Є певна схожість в прояві дефіцитів магнію та азоту: симптоми виражені сильніше на нижніх листках; руйнується хлорофіл і з'являється жовтизна; тканина листа відмирає. Але розрізнити дефіцити не складно. При нестачі азоту рівномірно жовтіє весь лист, при нестачі магнію плями жовтизни з'являються між зеленими жилками. Відмирання тканини теж йде по-різному: при нестачі азоту весь лист засихає, при нестачі магнію ділянки некрозу з'являються спочатку у вигляді невеликих бурих цяток в середині жовтої плями.
Заповнити недолік магнію допоможе MagNit (Нітрат Магнія), Сульфат Магнію, Комплексне добриво MERISTEM NPK , Кафом Калій-Магній, Брексил Магній
Якщо магнію в складі грунту занадто багато, перестає засвоюватися кальцій, відповідно симптоми надлишку магнію в цілому схожі з симптомами дефіциту кальцію. Це скручування і відмирання листя, викривлена ​​і рвана форма листової пластини, затримка в розвитку рослини.

2. Не реутілізіруемие і слабо реутілізіруемие елементи живлення. До них відносяться кальцій, бор і молібден, а також сірка і більшість мікроелементів. Оскільки ці елементи практично не здатні перерозподілятися в рослині, то в міру зростання дефіцит стає все більш і більш важким, причому, чим молодша лист, тим більше він страждає.

Дефіцит і надлишок кальцію:


Кальцій важливий для правильного функціонування клітин рослини, обміну білків і вуглеводом. Від нестачі кальцію в першу чергу страждає коренева система. Ознаки дефіциту кальцію проявляються, перш за все, на молодих листочках і пагонах: коричнева плямистість, викривленість, закручування. Надалі і вже сформовані, і знову з'являються пагони відмирають. Брак кальцію призводить до порушення засвоюваності інших мінеральних речовин, тому на рослині можуть з'явитися ознаки калійного, азотного або магнієвого голодування.
Заповнити нестачу кальцію допоможе Нітрат Кальція YaraLiva CALCINIT, Брексил Кальцій, Folcrop Ca-B (Фолькроп кальцій і бор), Radix Cal (Радикс Кал), Кафом Кальцій, Аміномакс Кальцій.
Надлишок кальцію проявляється у вигляді межжілковий хлороза. Це відбувається тому, що занадто велика кількість кальцію призводить до труднощів в засвоєнні заліза і марганцю.

Дефіцит і надлишок бору:


За допомогою цього елемента рослина бореться з вірусними та бактеріальними захворюваннями. Крім того, бор бере активну участь в процесі росту і розвитку нових пагонів, бутонів, плодів. Заболочені, карбонатні і кислі грунти дуже часто призводять до борної голодування рослини. Особливо від дефіциту бору страждають різні види буряка і капусти. Ознаки нестачі бору проявляються, в першу чергу, на молодих пагонах і верхніх листочках рослини. Забарвлення листя змінюється на світло-зелене, листова пластина скручується в горизонтальну трубочку. Жилки аркуша стають темними, навіть чорними, і ламаються при згинанні. Особливо сильно, аж до відмирання, страждають верхні пагони, уражається точка зростання, внаслідок чого рослина розвивається за допомогою бічних відростків. Сповільнюється або повністю зупиняється утворення квіток і зав'язі, існуючі квіти і плоди осипаються. Заповнити недолік бору допоможе Борна Кислота, Бороплюс, Етаборо, Біовин БорFolcrop Ca-B (Фолькроп кальцій і бор).
Надлишковий вміст бору проявляється, перш за все, на нижніх, старіших, листках у вигляді невеликих коричневих плям. Згодом плями збільшуються в розмірі. Уражені ділянки, а потім і весь лист, відмирають.

Дефіцит і надлишок молібдену:


Молібден необхідний для фотосинтезу, синтезу вітамінів, азотного і фосфорного обмінів, крім того мінерал є компонентом багатьох ферментів рослини. Якщо на старих (нижніх) листках рослини з'явилася велика кількість бурих або коричневих цяток, а жилки при цьому залишилися нормального зеленого кольору, можливо рослині не вистачає молібдену. При цьому поверхня листка деформується, здуваючись, а краї листя закручуються. Нові молоді листочки спочатку не змінюють забарвлення, але з часом крапчатость з'являється і на них.
Заповнити недолік молібдену допоможе Молібіон, Forcral combi, Folcrop Set+, Maxicrop (Максікроп-фітогормон і мікроелементи), Брексил Combi, Брексил Мікс
У разі надлишку молібдену в грунті, рослина погано засвоює мідь, тому симптоми схожі з ознаками нестачі міді: загальна млявість рослини, уповільнення розвитку точки зростання, світлі плями на листі.

Дефіцит і надлишок сірки:

  • При нестачі сірки утворюються дрібні, зі світлою жовтуватою забарвленням, листя на витягнутих стеблах. Погіршується зростання і розвиток рослин;
  • У плодових культур листя і черешки стають дерев'янистими. Листя рослин не опадають, хоча мають бліде забарвлення. Сповільнюється зростання стебел в товщину;
  • Пожовклі нев'янучі верхні листки капусти - вірна ознака нестачі сірки.

Заповнити недолік сірки допоможе Sepa-S, FertiNova (мінеральне добриво), FOLCROP Titan, Forcral combi.

При надлишку сірки листя поступово жовтіє з країв і скуйовджується, підвертаючись всередину. Потім буріють і відмирають. Іноді листя має не жовтий, а бузково-бурий відтінок. Спостерігається загальне огрубіння рослин, листя дрібнішають.


Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!