Семена от магазина Жанна
ул.Карла Маркса, 69 Херсонская область, с.Великие Копани
Бризовая, 60а Одесская область, г. Одесса,
+38 (066) 317 69 53 +38 (068) 220 10 29
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин
Оформлення замовлення на сайті цілодобово
Приймаємо замовлення за телефонами:
Пн-Сб: 8:00 - 16:00 Нд: вихідний
(066)317 69 53 (068)220 10 29
Зворотній дзвінок
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин

Як розпізнати хворобу на овочах?

Як розпізнати хворобу на овочах?

В період своєї вегетації овочеві культури схильні до випробувань, які їм готує мінлива погода - різкі перепади температури, коли сильна спека чергує з рясними зливовими дощами, є головними причинами появи страшних хвороб. У кожної рослини існує свій, найбільш уразливий представник, але серед маси всіляких хвороб, можна виділити ті, що безпосередньо пов'язані з процесом вегетації і позбавляють повноцінного багатого врожаю. Пропонуємо перелік найстрашніших хвороб, які атакують овочеві культури, а також чітко охарактеризувати причини і методи боротьби з кожною недугою окремо.
Альтернаріоз - проблема багатьох рослин.


Альтернаріоз - грибкове захворювання, яке вражає, як рослини у відкритому грунті, так і в теплицях. Зміни погоди, коли сильна спека змінюється зливами, стануть головною причиною цієї проблеми. Вразливі до цієї хвороби помідори і огірки, капуста і горох, картопля і гарбуз. Це дуже поширена хвороба, що помічена практично на кожній дільниці, безжально гублячи насадження і урожай.
Симптоми хвороби. Уже в червні на листі рослин чітко спостерігаються жовтуваті плями, які всередині немов сухе листя, так як має лущення. Після листя атака поширюється на плоди, проявляючись наявністю сірих плям, що нагадують наліт.


Як боротися? Тільки сильнодіючі фунгіциди зможуть врятувати рослини, і то, якщо всі необхідні процедури будуть проведені максимально рано. Як варіант, можна використовувати Кабрио Дуо, Стробі, Арева голд, Дебют, Зорвек Інканто, Серенада, Кустодію, Сігнум. Бадилля хворих рослин не варто зберігати на ділянці, максимально якісно і швидко позбавлятися від них.
Запобіжні заходи. Якщо ви бачите на рослинах тлю, обов'язково боріться з нею інсектицидами (Аламектін, Цезар, Ін Сет, Теппекі, Вертімек, Актара, Вантекс, Нурел Д), так як саме вона є головною причиною появи сухої плямистості, як в народі називають альтернаріоз. Також обов'язково посадковий матеріал слід обробляти фунгіцидами до посадки, тим самим, загартовуючи рослину і надаючи їй імунітет.

Пероноспороз - небезпека хвороба рослин, що викликається паразитичними грибами класу фікоміцетів сімейства пероноспорових. Розвитку хвороби в першу чергу сприяють підвищена вологість повітря і висока температура.
Збудник хвороби: нижчий гриб Pseudoperonospora cubensis
Поширення: практично повсюдно, в усіх районах вирощування.
Признаки: Найсильніше хвороба вражає огірок і диню, хоча до неї сприйнятливі всі гарбузові культури. На уражених листках спочатку з'являється крапка, а потім світло-жовті плями. Ці плями мають незграбну форму і обмежені дрібними жилками листа. Згодом ці плями зливаються і перетворюються в уражені ділянки, забарвлення яких варіює від жовтувато-коричневого до коричневого. Незабаром після цього на нижній поверхні листа утворюється білий до сірого наліт гриба. У періоди підвищеної вологості цей наліт може набувати сірого або фіолетового забарвлення. Уражені листки відмирають, але залишаються прямостоячими, тоді як краю листові пластинки скручуються всередину. При сильному ураженні хворобою спостерігається дефоліація (опадання всього листя з рослини), відставання рослин у рості і недорозвинення плодів.


Умови розвитку хвороби:
Патоген пероноспорозу зберігається в грунті, рослинних рештках і на сіні у вигляді грибниці і поширюється навесні під час проростання інфікованих насіння. Спори гриба переносяться вітром на великі відстані, поширюється розбризкуванням краплями дощу або переносяться на здорові рослини робочими на одязі і на інструментах. Хвороба розвивається дуже швидко в діапазоні температур від помірних до високих, особливо якщо на листі є волога. Тумани, роси або часті дощі створюють умови, сприятливі для розвитку хвороби. Інкубаційний період розвитку хвороби становить 4-11 днів.
Методи боротьби:
Дотримуйтесь сівозміну з поверненням на колишнє місце не раніше, ніж через 3-4 роки. По можливості вирощуйте стійкі до несправжньої борошнистої роси сорти і гібриди. Чутливі до хвороби гарбузові культури важливо своєчасно обприскувати фунгіцидами (Ардент, Ацідан, Ридоміл, Банджо форте, Квадріс, Курзат М, Серенада). Якщо захворювання осередкове рекомендується проводити осередкові обробки. Також можна видаляти рослини уражені хибність борошнистою росою, або тільки його батоги. У період цвітіння хімобробки проводити не рекомендується.

Фузаріоз - поширена і небезпечна грибкова хвороба. Рослини уражуються в будь-якому віці. Гриб знаходиться в грунті і проникає в рослину через грунт і ранки. У молодих рослин захворювання проявляється у вигляді загнивання коренів і кореневої шийки. У цих місцях тканини буріють, стебло стає тоншим, листя жовтіє. Незабаром вся рослина в'яне і гине. Захворювання в основному поширюється вогнищами. Поширюється інфекція через грунт. Найсильніше сприйнятливі до хвороби ослаблені рослини.
Ознаки захворювання:
Захворювання починається з гнилі коренів. Збудники проникають із ґрунту спочатку в дрібні корінці, потім, у міру розростання грибниці, - в більші. Потім по провідних судинах піднімаються в стебло і доходять до листя. Нижні листя в'януть, края інших стають водянистими, а окремі ділянки блідо-зеленими або світло-жовтими. Судини листя і черешків слабшають, і мляві листя повисають уздовж стебла. При температурі нижче + 16 ° С хворі рослини досить швидко гинуть. При цьому гриби виділяють токсини, які викликають розкладання тканин клітин, гниль коренів, побуріння і всихання гілок і листя. При підвищеній вологості повітря на поверхні листя утворюється ніжний білий наліт.
При фузаріозі вражається судинна система (фузаріозне в'янення) і тканини рослини (гниль коренів, плодів і насіння, фузаріоз класів, качанів; ін. види фузаріозу). Збудники довго зберігаються в грунті і на рослинних рештках, потрапляють в рослини через кореневу систему і нижню частину стебла.


Умови розвитку хвороби:
Джерелом інфекції можуть бути заражені насіння і розсада. Швидкому розвитку хвороби сприяють несприятливі фактори (різкі коливання температури і вологості повітря і грунту, недолік грунтового харчування та ін.), Що ослабляють рослину, пошкодження комахами та ін. При фузаріозному в'яненні поразка і загибель рослин відбуваються через різке порушення життєвих функцій внаслідок закупорки судин міцелієм гриба і виділення ним токсичних речовин (фузаріевой кислоти, лікомаразміна і ін.). Гриб, що викликає фузаріозне в'янення, здатний зберігати життєздатність в грунті протягом багатьох років. Поширення спор гриба з поля на поле може відбуватися в результаті переміщення зараженого грунту на сільськогосподарській техніці та обладнанні, із зараженими рослинними залишками, які переносяться вітром частками грунту і краплями поливної води. Гриб проникає в рослини через коріння, і хвороба швидко розвивається при досить високих температурах грунту.
Методи боротьби:
При наявності помітних пошкоджень рослин фузаріоз вже невиліковний. Уражені рослини слід негайно знищити, щоб припинити поширення грибка; залишені рослини рекомендується обробити фунгіцидними препаратами (MaxClean, Серенада, Косайд, Кустодія, Луна експірієнс, Мангікур енерджі, Медян екстра, Натіво, Полірам, Сигнум, Юніформ). Грибок добре зберігається в грунті і насінні, тому боротьба з ним вимагає очищення поля і глибокої оранки. Після видалення ураженої рослини проводиться негайна обробка здорових культур.
Профілактика:
Використовуйте здоровий насіннєвий матеріал. Вирощують стійкі сорти і гібриди. Проводьте посадку на незаражених збудником хвороби полях. Приведення pH грунту до рівня 6,5. Запобігайте зараження нових ділянок спорами гриба, які переносяться на сільськогосподарській техніці та обладнанні.


Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!