Семена от магазина Жанна
ул.Карла Маркса, 69 Херсонская область, с.Великие Копани
Бризовая, 60а Одесская область, г. Одесса,
+38 (066) 317 69 53 +38 (068) 220 10 29
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин
Оформлення замовлення на сайті цілодобово
Приймаємо замовлення за телефонами:
Пн-Сб: 8:00 - 16:00 Нд: вихідний
(066)317 69 53 (068)220 10 29
Зворотній дзвінок
Інтернет-магазин насіння Доставка поштою по Україні з Одеси Власний оптово-роздрібний магазин

Бактеріальний рак на пасльонових

Бактеріальний рак на пасльонових

Бактеріальний рак томату - це хвороба рослини. Збудник - бактерія Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Smith) Davisetal. Виявляється в декількох формах: в'янення рослин через ураження судинної системи; плямистості на листках і плодах; виразки на стеблах, плодоніжках, жилках і черешках листя.


Джерела інфекції:
• рослинні залишки;
• насіння (зібрані насіння з минулого врожаю);
• інфіковані знаряддя праці і руки працівників.
Умови, оптимальні для зараження
Бактерії здатні заражати лише рослини з родини пасльонових: томат, картопля, баклажан. Розвитку захворювання сприяє дощування рослин в жарку погоду. Розсада уражається вкрай рідко, зазвичай симптоми з'являються з початком утворення плодів. Втрати рослин від в'янення збільшуються в умовах підвищеної вологості грунту і повітря на фоні високої температури. Бактерії через 30 - 40 днів у вологому грунті втрачають свою життєздатність, але більше 8 місяців можуть зберігатися в повітряно-сухому субстраті або в рослинних рештках.
Симптоми захворювання
Інфекція може розвиватися локально або дифузно. Найбільш небезпечна форма - дифузна. Вона проявляється у рослин, отриманих з інфікованого насіння або при проникненні бактерій в провідну систему рослин. Такі рослини схильні до в'янення і всихання ще в молодому віці без прояву будь-яких інших ознак.
Локальна форма поразки менш небезпечна. В цьому випадку уражаються всі органи рослини. Всі вегетативні частини покриваються дрібними коричневого кольору виразками або тріщинами. На великих зелених плодах формуються круглі білі плями з темним центром, так званий пташине око. Діаметр плям 2-3 мм. При дозріванні плодів плями світлішають. В цьому випадку пошкодження носить поверхневий характер і гниллю не супроводжується.


Дифузну форму захворювання поширюють заражені насіння, здатні зберігати інфекційне збудження протягом 2,5-3 років. Крім того, бактерії залишаються життєздатними і в рослинних рештках до їх розкладання. Безпосередньо в грунті фітопатогени швидко гинуть.
Бактерії проникають в тканини тільки в механічно пошкоджених місцях і вражають судинну систему. Зараженню рослин сприяють пошкодження, завдані при пасинкуванні, пікіровки і інших відходах, пов'язаних з механічним впливом. Проникненню бактерій сприяють і пошкодження комахами.


У більш пізні терміни зростання захворювання має форму типового трахеобактеріоза і характеризується наступними ознаками:
• у детермінантних сортів томатів у відкритому грунті спостерігається розвиток жовтяниці та некрозу, що починається з краю листової пластинки, а потім поступово охоплює всю рослину;
• на індетермінантних томатах в умовах закритого грунту спостерігається одностороннє в'янення часточок листя, що приводить до їх викривлення. Може зустрічатися і одностороннє всихання листя на окремих рослинах.


І в тому, і в іншому випадку на розрізі стебла ясно видно фарбування провідної системи в кольори від жовто-охряного до світло-бурого. Таке ж явище спостерігається на зрізах плодоніжок і черешків листя. Характерно, що провідні пучки пошкоджені по-різному, а при незначному натисканні з них виділяються краплі бактеріального ексудату. 

Головне значення при боротьбі з бактеріальним раком має раннє виявлення інфекції. Якщо бактеріальний рак проявляється в локальній (місцевої) формі, то обробка бактерицидом зможе зупинити поширення інфекції. Захворіла рослина отримає шанс вижити і сформувати урожай. Найпоширеніші хімічні бактерициди - це препарати різних з'єднань міді (гідроксид міді, оксихлорид міді, сульфат міді) і етіленбісдітіокарбамати (манкоцеб) або дезинфектант.
Для відкритого грунту порятунком від інфекції є сівозміна, знищення рослинних залишків пасльонових, використання здорового насіння. Якщо хвороба все ж проявилася, хворі рослини простіше видалити, ніж намагатися лікувати. У закритому грунті бактерії зберігаються в лісовому субстраті або залишках використаного субстрату, на конструкційних деталях теплиці, інвентарі, інструменті або руках працюючого. Рекомендується знезаражувати (фумігувати) субстрат і дезінфікувати всі внутрішні поверхні.
Заходи боротьби
Агротехнічні:
• знищення рослинних залишків (не передисковувати в землю рослини);
• дотримання 2-3-річного сівозміну;
• виключення можливості перезволоження і поливу безпосередньо після обробки грунту;
• використання протруєного насіння.
Хімічні:
• полив під корінь при висадці і по вегетації рослин;
• фумігація парників, теплиць;
• боротьба з бур'яном рослинністю в притепличному просторі, як з можливими переносниками та збудниками інфекції.
Біологічні:
• замочування насіння перед посівом, полив в лунку при висадці розсади біопрепаратами;
• протока ґрунту до висіву насіння біопрепаратами (Sepa-S (Сірка) 40 грм. На 10л від 1л на 1км стрічки);
• полив розсади під корінь або після висадки по вегетації біопрепаратами (Фунгіцид Казумин, Фунгицид MaxClean + Cu10, КурзатР);
• застосування біопрепаратів і антибіотиків для профілактики і лікування рослин (Фунгіцид MaxClean і Серенада, антибактеріальний і протигрибковий фунгіцид X-Potion).


Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!