Культура |
Термін зберігання, років |
|
---|---|---|
оптимальний |
максимальний |
|
Кавун |
6 |
8 |
Баклажан |
4 |
5 |
Боби |
5 |
7 |
Горох |
5 |
6 |
Диня |
6 |
8 |
Суниця |
2 |
3 |
Кабачок |
6 |
8 |
Капуста |
4 |
5 |
Кукурудза |
5 |
7 |
Батун і цибулю порей |
3 |
4 |
Цибуля ріпчаста |
3 |
4 |
Морква |
4 |
5 |
Огірок |
6 |
8 |
Пастернак |
3 |
3 |
Перець |
4 |
5 |
Петрушка |
2 |
3 |
Ревінь |
3 |
3 |
Редис |
4 |
6 |
Редька |
4 |
6 |
Салат |
3 |
4 |
Буряк |
5 |
7 |
Селера |
3 |
3 |
Томат |
6 |
8 |
Гарбуз |
5 |
7 |
Кріп |
3 |
3 |
Квасоля |
5 |
7 |
Шпинат |
4 |
5 |
Щавель |
3 |
3 |
Зазначені терміни не можна вважати строго граничними. При відповідних умовах насіння багатьох культур можна зберігати і більше тривалий час. Але при поганих умовах зберігання схожість їх може різко знизитися і раніше.
Встановлено, що основною причиною втрати насінням схожості є зміст в них вологи. Насіння швидше втрачають схожість в умовах високої відносної вологості повітря і температури.
Поєднання низької вологості насіння зі зниженою температурою і вологістю навколишнього середовища дозволяє зберігати схожість насіння на рівні 1-го класу протягом тривалого часу (насіння капусти, моркви, буряка, томату, огірка, кавуна до 10-11 років).